ជំងឺគ្រុនឈាម គឺជាជំងឺដ៏គ្រោះថ្នាក់ដែលបង្កឡើងដោយមេរោគ Dengue ។ ជម្ងឺប្រភេទនេះត្រូវបានចម្លងទៅមនុស្សតាមរយៈមូសខ្លា។ នៅពេលមានជម្ងឺគ្រុនឈាម អ្នកជំងឺត្រូវសម្រាកព្យាបាលដើម្បីទទួលបានការថែទាំ និងអនុវត្តតាមផែនការអាហារូបត្ថម្ភល្អ។ នៅពេលដែលជាសះស្បើយពីជំងឺគ្រុនឈាម របបអាហារដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់។ របបអាហារូបត្ថម្ភតាមបែបវិទ្យាសាស្ត្រនឹងជួយឱ្យអ្នកជំងឺជាសះស្បើយលឿនជាងមុន។
តើអ្នកជំងឺគ្រុនឈាមគួរញ៉ាំផ្លែឈើអ្វីខ្លះ ហើយត្រូវអនុវត្តគោលការណ៍របបអាហារអ្វីខ្លះ?
ការទទួលទានអាហារត្រឹមត្រូវអាចជួយបង្កើនភាពស៊ាំ រក្សាជាតិទឹក និងផ្តល់សារធាតុចិញ្ចឹមចាំបាច់ដើម្បីជួយក្នុងការប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងមេរោគ។

នៅពេលព្យាបាលជំងឺគ្រុនឈាម អ្នកគួរញ៉ាំអាហារដូចជា៖
- ផ្លែឈើ៖ ផ្លែប៉ោម ចេកបៃតង ផ្លែត្របែក ផ្លែឆឺរី ម្នាស់ និងផ្លែក្រូច សុទ្ធសឹងតែគ្មានសំបក គ្រាប់ និងម្សៅ និងជួយឲ្យរំលាយបានកាន់តែងាយស្រួល។
- គ្រាប់ធញ្ញជាតិដែលមានជាតិសរសៃទាប ៖ អង្ករ ស្នូលនំបុ័ងទន់ៗ និងប៉ាស្តាពណ៌ស
- ប្រូតេអ៊ីនគ្មានជាតិខ្លាញ់៖ សាច់មាន់ ស៊ុត តៅហ៊ូ ត្រី សាច់គោ
- បន្លែ ៖ ប៉េងប៉ោះ, ការ៉ុត, ល្ពៅ,ស៊ុត ស្ពៃខ្មៅ ខាត់ណា
- មើម៖ ដំឡូងមី ដំឡូងមី ត្រាវ
- ទឹកដោះគោដែលមានមូលដ្ឋានលើរុក្ខជាតិ៖ សណ្តែកសៀង អង្ករ អាល់ម៉ុន និងទឹកដោះគោ
- ភេសជ្ជៈ៖ ទឹកស្អាត ទឹកដូង ទឹកផ្លែឈើធម្មជាតិ។
អាហារទាំងនេះសម្បូរទៅដោយប្រូតេអ៊ីន វីតាមីន C និងជាតិដែក ដែលជាសារធាតុចិញ្ចឹមដែលចាំបាច់ដើម្បីបង្កើនកម្រិតប្លាកែត ព្រោះវាមានទំនោរធ្លាក់ចុះជាមួយនឹងជំងឺគ្រុនឈាម។ អាហារទាំងនេះក៏មានជាតិសរសៃទាបផងដែរ ដែលអាចជួយសម្រួលដល់ការរំលាយអាហារ និងព្យាបាលការចង្អោរ និងរាគ។