មុខម្ហូបខ្មែរមានច្រើនមុខ និងមានរសជាតិឈ្ងុយឆ្ងាញ់ ប្រកបដោយសោភ័ណភាព។ មុខម្ហូបខ្មែរមានប្រវត្តិជាង ២ពាន់ឆ្នាំ ដែលត្រូវបានរក្សា និងបន្តដោយជនជាតិខ្មែរពីមួយជំនាន់ទៅមួយជំនាន់។ ឆ្លងកាត់ការវិវដ្ត និងការទទួលឥទ្ធិពលពីសំណាក់ម្ហូបបរទេសដូចជាមុខម្ហូបចិន អ៊ឺរ៉ុប និងឥណ្ឌា បានធ្វើឱ្យមុខម្ហូបខ្មែរកាន់តែទទួលបាននូវប្រជាប្រិយភាព និងពេញនិយមទទួលទាន។ មុខម្ហូបខ្មែរត្រូវបានបែងចែកជា បីប្រភេទដូចជា មុខម្ហូបសម្រាប់ប្រជាជននៅតាមតំបន់, មុខមហូបសម្រាប់ប្រជាជនថ្នាក់កណ្តាល និង មុខម្ហូបសម្រាប់ព្រះរាជវង្ស ដែលត្រូវបានហៅថា ព្រះក្រយ៉ា។
នាថ្ងៃ៣០ ខែវិច្ឆិកា ឆ្នាំ២០២៣ នៅឯទីក្រុង Riyahd ប្រទេសអារ៉ាបប៊ីសាអូឌីត បានប្រារព្ធពិធីប្រគល់ពានរង្វាន់ Gourmand Award អ្នកសារព័ត៌មានអន្តរជាតិដាក់រហស្សនាមថាជា “ពានរង្វាន់អូស្ការ” ។ Gourmand World Cookbook Awards ត្រូវបានបង្កើតឡើងក្នុងឆ្នាំ១៩៩៥ ដោយ Edouard Cointreau ជាមួយនឹងគោលដៅនៃការគាំទ្រប្រពៃណីធ្វើម្ហូបពីជុំវិញពិភពលោក។ ក្នុងពិធីនោះ សៀវភៅធ្វើម្ហូបខ្មែរឈ្មោះ “សោយ” ដែលជាស្នាដៃ របស់ខ្មែរសុទ្ធសាធ ហើយត្រូវរៀបរៀង ដោយចុងភៅលំដាប់ប្រទេស ដែលគ្រប់គ្នាស្គាល់ថា “Chef Nak “បានទទួលបានជ័យលាភី “សៀវភៅធ្វើម្ហូបល្អបំផុតនៅលើពិភពលោក” ។ គួរបញ្ជាក់ផងដែរថា នៅឆ្នាំ២០២១ និង២០២២ សៀវភៅធ្វើម្ហូបខ្មែរឈ្មោះ “សោយ” បានឈ្នះពានរង្វាន់សៀវភៅមុខម្ហូបអាស៊ីដែលល្អដាច់គេ(Best Asian Cuisine Book) និងពានរង្វាន់មុខម្ហូបសម្រាប់ប្រមុខរដ្ឋ (Best Heads of State/Food) ពី Gourmand World Cookbook Awards ផងដែរ។
យោងតាមក្រសួងការបរទេស និងសហប្រតិបត្តិការអន្តរជាតិបានឱ្យដឹងថា ការទូតផ្នែកធ្វើម្ហូបគឺជាផ្នែកមួយដ៏សំខាន់នៃយុទ្ធសាស្ត្រការទូតសេដ្ឋកិច្ចរបស់ក្រសួងដែលបានដាក់ចេញនៅឆ្នាំ២០២១។ យុទ្ធសាស្ត្រនេះមានគោលបំណងលើកកម្ពស់ជំហរអន្តរជាតិរបស់កម្ពុជា និងរួមចំណែកក្នុងការសម្រេចបាននូវចក្ខុវិស័យរបស់រាជរដ្ឋាភិបាលក្នុងការក្លាយជាប្រទេសដែលមានចំណូលមធ្យមកម្រិតខ្ពស់នៅឆ្នាំ២០៣០ និងជាប្រទេសដែលមានចំណូលខ្ពស់នៅឆ្នាំ ២០៥០។